Tiimioppiminen on niin yksiöllisen kuin yhdessä oppimisen väline. Tiimimäinen toimintamalli on usein persoonien yhteen sovittelua ja vaatii aikaa, jotta tiimi saavuttaa psykologisen turvallisuuden toimia itseohjautuvasti. Tiimissä toimiminen vaatii oikeaa asennetta ja halua toimia toisten kanssa yhdessä. Dialogitaitoja tarvitsee harjoitella jatkuvasti ja joskus joutuu myös omalle epämukavuusalueelle.

Tiimi tarvitsee keskinäisen luottamuksen

Tiimissä kaikki perustuu keskinäiseen luottamukseen, on löydettävä yhteinen kieli ja yhteisymmärrys, pystyttävä ajattelemaan asioita yhteisön näkökulmasta, unohdettava oma etu.  Jotta tiimi voi toimia on sille annettava aikaa ja luotava resurssit toimia. Kun luotat tiimin kykyyn ajatella, saattaa lopputulos joskus hämmästyttääkin.

Tiimi kehittyy diaglogissa

Dialogi on yhdessä ajattelua. Se rakentuu kuuntelevalle keskustelulle ja toisten kohtaamiselle avoimesti ja ilman vastarintaa toisten näkemyksille.  Jokaisen näkökulma, kokemus ja tieto on tärkeä ja mahdollistaa tiimille ymmärryksen syventymistä. Dialogissa jokainen osallistuja on toisille peili omiin ajatuksiin. Dialogi on enemmän kuin kohteliasta jutustelua. Se kestää myös kitkan, joka voi syntyä risteävistä näkökulmista ja ihmisten erilaisuudesta. Konfliktien kautta rakentuu luottamusta. Sen voi syntyä parhaimmillaan uutta luovaa yhteistä ajattelua ja oppimista.

Tiimi luo osallisuutta

Tiimissä et ole yksin pulmien ja haasteiden kanssa, ympärillä on ihmiset, jotka tukevat ja auttavat. Tiimimäinen yhteisö luo arkeen itseohjautuvuutta, muutoskyvykkyyttä ja hyvinvointia. Tiimioppiminen tuo opiskelijalle osallisuuden kokemuksen: olen arvokas ja osaava sellaisena kuin olen, minunkin ajatuksillani on merkitystä.

Kouluyhteisö voi kehittyä yhteisöohjautuvaksi ja oppivaksi yhteisöksi koulun eri tasoilla henkilöstöstä oppilaisiin!

Tags:

One response

  1. Hei, tämä on kommentti.
    Poistaaksesi kommentin, kirjaudu sisään ja lue artikkelin kommentit. Jokaisen kommentin kohdalla on linkki, josta voit halutessasi muokata tai poistaa kommentin.
    Kommentoijien avatarit tulevat Gravatarista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.